Ze względu na dużą zachorowalność tej przypadłości, cukrzyca uznana jest za chorobę cywilizacyjną. Odpowiedni sposób odżywiania w przypadku cukrzycy jest nierozłącznym elementem tej choroby. Celem diety jest unikanie rozwoju powikłań cukrzycy. Konieczne jest tutaj zadbanie o zrównoważoną dietę, która dostarczy wszystkich składników odżywczych przy jednoczesnym unikaniu węglowodanów, które charakteryzują się szybkim tempem wchłaniania. Organizm, który dręczony jest przez cukrzycę, nie poradzi sobie z szybkimi i dużymi wyrzutami cukru we krwi z powodu nieprawidłowego wydzielania lub działania insuliny.
Zbyt wysoki poziom cukru, czyli hiperglikemia prowadzi do takich powikłań jak zawał serca, udar mózgu, uszkodzenie nerwów czy naczyń krwionośnych itd. Za niski poziom cukru, czyli hipoglikemia może doprowadzić do śpiączki. Dieta zależna jest od typu cukrzycy, wieku, wagi, płci i wielu innych zmiennych, dlatego dbając o swoje zdrowie oraz życie, konieczna jest dieta oparta na ścisłej kontroli lekarza oraz dietetyka.