Zawdzięczając nowoczesnym badaniom, wykazano zależność pomiędzy dietą a ryzykiem wystąpienia depresji. Istotne tutaj jest dostarczenie aminokwasów z wyróżnieniem tryptofanu, który jest prekursorem serotoniny. Obniżony poziom serotoniny zaś przekłada się na złe samopoczucie oraz występowanie depresji. Wiele badań udowodniło związek pomiędzy niewystarczającym udziałem kwasów tłuszczowych takich jak omega 3 a występowaniem depresji. Te oraz wiele innych składników odżywczych odgrywa istotną rolę na nasz stan psychiczny. Jedne składniki mogą przeciwdziałać depresji, ich niedobór sprzyjać złemu samopoczuciu, jeszcze inne mogą się do depresji przyczynić. Należy dlatego w przypadku długotrwałego, złego stanu psychicznego szukać przyczyny w codziennej diecie i przeciwdziałać poprzez naturalne składniki odżywcze, zanim od razu sięgniemy po antydepresanty i inne leki. Często dobre odżywanie może być najlepszym lekarstwem. Na temat powiązania diety z depresją można znaleźć więcej na naszym blogu w artykule „Dietoterapia w depresji”.